Szűrés

TOP termékek

Házhozszállítás

Elérhetőség: +36/70-607-9290       info@zsumi.hu          facebook csoport

Amennyiben 11:00 óráig leadja megrendelését,  az másnap kiszállításra kerül.

(munkaszüneti napok és hétvége kivétel)

 

Zsumi Blogol

Túlélési tippek a nyári szünetre

2024.06.26 14:00
Túlélési tippek a nyári szünetre

Gyermekként mindig alig vártam, hogy eljöjjön ez az idő. Szülőként már természetesen vegyes érzéseket vált ki belőlem ez a jeles esemény.

Ha kicsik még a gyerekek akkor a nyári szünet nem sok változást jelent az év többi részéhez képest. Amint ovis korba lépnek vagy a későbbiekben iskolás és esetleg óvodás korú gyermekkel együtt vágsz bele a nyári szünetbe az már a logisztika magasiskolája. Főleg ha a nyári szünet, az otthon lévő gyerkőcök mellé egy főállás is társul akkor elmondom, hogy bizony mamival megnyerted a főnyereményt. Mindezek ellenére így is élménydús izgalmakkal teli nyári szünet elé nézel.
Összegyűjtöttük néhány remélhetőleg hasznos tippet melyek segítségével talán egy kicsit túlélhetőbbé válik a nyári szünet.

Nyári szünet nehézségi fokozata függ a gyermekek számától is. Egy gyerekkel nyilván könnyebb és kiszámíthatóbb. Még több lurkó lefoglalása nagyobb kihívást jelent különösen ha a korkülönbség is nagyobb. A korukból kifolyólag a lurkóknak eltérő az érdeklődési körük is. A nagyobbak ebben az esetben néha rosszul is megélhetik ezt a helyzetet, mert amíg anya és apa dolgozik, mama pedig próbálja felvenni a ritmust a pörgős hétköznapokban, addig a nagyobb testvér érezheti, hogy mindezek mellett neki is egyfajta teher került a vállára, hiszen kicsit azt érzi ebben a helyzetben neki is ki kell venni a részét és segítenie kell nagyinak azzal, hogy „kistesót” a szárnyai alá veszi. Ez sokszor okozhat konfliktusokat is a békés játék helyett. Ebben a korban a nagyobb tesó kiszeretné élvezni a nyári szünet minden egyes percét, a saját játékaival és a barátaival foglalná el magát.

Ezért ne feledkezz meg arról, hogy különböző korosztálynak különbözőek az igényeik és mindig szakíts időt a korosztályoknak megfelelő tevékenységekre. A nagyobb gyerekekkel például tervezhetsz egy kirándulást, táborba küldheted őket, vagy részt vehetnek érdeklődési körüknek megfelelő kurzusokon, miközben a kisebbekkel otthoni játékokat vagy játékteret alakíthatsz ki. Ezen felül természetesen van bőven olyan tevékenység, amelyet különböző korú gyerekek is élvezhetnek, akár otthon vagy a szabadban is:

Otthoni tevékenységek:

Válassz olyan programot, amelyet mindannyian élvezhetnek, egy közös filmnézős vagy társasjátékkal eltöltött nap.

Közös játék:

Közös játékhoz válasszatok olyat, amivel minden korosztály szívesen eljátszik: legyen az ez LEGO vagy gyurma.

Szervezhetünk kreatív napokat is. Kavics festés, kép készítés kaviccsal és kisebb botokkal.
Ezt megelőzően lehet egy nap amikor a kreatív naphoz gyűjtjük össze a hozzávalókat. Gondolunk itt pár séta alatt összeszedett kavicsra, botra, termésekre, levelekre.

Főzés sütés vagy az ebéd elkészítése közösen:

Személyes tapasztalat, hogy az a lurkó aki nem szeret megkóstolni új dolgokat vagy éppen otthon nem szívesen eszi meg az ebédet amit az oviban gondolkodás nélkül elfogyaszt. Ha besegíthet az aznapi ebéd elkészítésébe a végén már alig várja, hogy megkóstolhassa a segítségével elkészített menüt.

Szabadtéri programok:

Ha kertes házban laktok akkor építhettek sátrat, kerti kuckót. Ez egy fantasztikus módja annak, hogy a gyerekek együtt fedezzék fel a természet adta örömöket. Neked csak annyi a dolgod, hogy játékokat, könyveket, megfelelő mennyiségű folyadékot és némi harapnivalót készíts elő a kalandos kerti piknikhez. És persze figyelj a megfelelő fényvédelemre!

A nyári szünet ideális alkalom arra, hogy a csemeték több időt töltsenek el a családtagokkal, de egyúttal az is lehetséges, hogy hiányoznak nekik a barátaik. Szervezz neki egy baráti délutánt vagy járjatok el játszótérre.

Ha a szabadban terveztek időt tölteni, kiemelten figyelj a napvédelemre, ugyanis az erős UV sugarak károsíthatják a kicsit bőrét, és fájdalmas leégésekhez is vezethetnek. A gyerekek bőre 3-5-ször vékonyabb, mint a felnőtteké ezért kiemelten fontos odafigyelni, hogy milyen fényvédővel és milyen gyakran kenjük őket. A fényvédelem nem csak a tökéletesen kiválasztott naptej megtalálásából áll, ne feledkezz meg a kalapról, a napszemüvegről, és ha a babóca még kicsi az UV szűrővel ellátott ruházatról sem.

A szabadtéri programok során, különösen ha ezeket városon kívül tervezitek, akkor gondoskodj a szükséges kullancs és szúnyogok elleni védelemről, hosszabb utak esetén pedig mindig legyen nálatok fertőtlenítőszer, sebtapasz.
Hosszabb túrautakon, a nagy melegre való tekintettel csomagold az ételeket és az italokat termo uzsonnás táskába és termoszokba, így mindig kéznél lesz a frissítő nasi és üdítő, amivel megkínálhatod a kimerült kislurkókat.

Fontos, hogy figyelj a testvérek egyéni igényeire és érdekeire, és adj nekik lehetőséget arra, hogy közösen döntsenek a tevékenységekről. A nyári szünet kiváló lehetőséget nyújt a testvérek közötti kötődés erősítésére és együtt töltött időre, ezért használjátok ki ezt a lehetőséget.

Nyári szünet megélése dolgozó anyaként?

Ez az igazán nehezített pálya, amikor adva van egy óvodás és akár két kisiskolás gyermek......... és beköszönt a nyári szünet, közben neked dolgoznod kell.
Ebben az esetben valóban kihívást jelent a gyerekfelügyelet és a munka összehangolása. Természetes az már alapból megkönnyíti a helyzet nehézségi fokozatát, ha Apa is hadra fogható. Mert sokat tehermentesíthet ezen az állapoton, ha őt is bevonjuk ilyenkor. Fontos, hogy ne félj segítséget kérni. Keress olyan táborokat, amelyekben bekapcsolódhatnak a gyerekek. Ezek lehetnek sporttáborok, művészeti amelyek az érdeklődési köröknek megfelelően elfoglaltságot nyújtanak. Az ovis korú kisgyermek pedig ez idő alatt visszatérhet egy kicsit még az ovis társaihoz a nyári oviba.

Beszélj a munkahelyeden a főnököddel, tájékoztasd őt a kialakult helyzetről és próbáljatok meg kialakítani egy rugalmas időbeosztást, amely lehetővé teszi a munka és a gyermekfelügyelet összehangolását. Próbáljátok meg együttműködni egy rugalmas munkaidő vagy távmunka lehetőségének megtalálásában.

Ne feledd, hogy minden helyzet és család más, és a megoldások személyre szabott kell, hogy legyenek. Hallgass az ösztöneidre, légy türelmes magaddal és a gyerekekkel, és keresd azokat a megoldásokat, amelyek a legjobban és egyben legkivitelezhetőbben működnek Neked.